Hur man rengör olika typer av golv

Hur man rengör olika typer av golv

Alla älskar vi att ha rena golv, men ibland kan det uppstå några frågetecken om hur man ska gå tillväga för att rengöra sitt golv på allra bästa sätt? Om du har laminatgolv, parkettgolv, vinylgolv eller heltäckningsmatta får du använda olika tillvägagångssätt för att rengöra ditt golv på ett sätt som gör att du inte förstör ditt golv! Laminatgolv är superenkelt, eftersom du kommer väldigt långt med en fuktig trasa. Men notera att laminatgolv är väldigt känsligt mot vatten och därför ska man vara försiktig och inte använda för mycket vatten. En urvriden mopp och en fuktig trasa är allt man behöver.

Vinylgolv har ett ytskikt som förhindrar smuts från att stanna på golvets yttersta skick. Som ett resultat av detta räcker det oftast att dammsuga vinylgolvet. Du kan moppa med såpa och gå över med vatten för att få ett skinande rent vinylgolv. Förvara mopp och dammsugare i garaget intill din gräsklippare så slipper du ta upp en massa plats inomhus.

Om du har parkettgolv där hemma ska du gärna dammsuga ofta och torrmoppa med fibermopp. Undvik helst vatten så gott du kan eftersom det inte är bra alls för parkettgolvet. Sedan kommer vi till heltäckningsmattan som är lite klurigare att hantera över tid. Här gäller det att dammsuga så ofta man bara kan och vara riktigt snabb om det spills någonting på mattan. Ta in en städfirma eller investera i en speciell maskin för att rengöra heltäckningsmattan då och då vid behov. Men det är ganska ovanligt med heltäckningsmattor i Sverige idag.